Bryllup og angst … Hjælp, hvad gør jeg?

Bryllup og angst

Hvorfor skal jeg være angst til mit bryllup?

Oplever du angst, inden brylluppet, får du her 10 gode råd til at tackle din angst!

Sofie er 27 år, og hun skal giftes! Hun skrev forleden til mig, da angsten meldte sig kørt før brylluppet! En oplevelse, som er helt naturlig, men som kan være svær at tackle, fordi man jo helt naturligt gerne bare vil nyde dagen! Du kan læse, hvad jeg svarede hende – og selvfølgelig kan du også bruge de 10 gode råd i andre situationer, hvor du oplever angst for noget ude i fremtiden!

“Jeg har brug for nogle gode råd! 
Jeg har haft angst tæt inde på livet i mange år – men gennem god hjælp og selvhjælp, har jeg lært at leve MED den … og det går rigtig godt… Eller gjorde…
Jeg skal giftes om 2 uger, og jeg har det pludseligt af H til!
Får angst anfald igen, kan ikke sove, har let til tårer og er bare forvirret og glemsom.
 Alt glæde er bare væk og er død-bange for at få et mega angstanfald i kirken, så jeg ikke kan gennemføre. Det er kun alt det i kirken, der er problemet – resten glæder jeg mig til.
Jeg prøver at tænke positivt, prøver at trække vejret og prøver at meditere – men det er helt skidt … 
Har du nogle gode input?”

Læs svaret til Sofie her:

Hej Sofie.
Puha nu nærmer sig dagen, hvor alle nok ville blive nervøse, hvis de stod i din situation! Jeg tænker, at det er helt naturligt!

Sådan som jeg forstår dig, er det i virkeligheden angsten for angsten, der tricker dig lige nu. Angsten for angsten får nye angstanfald til at dukke op! Er det ikke rigtigt!?

Min erfaring fortæller mig, at mennesker, der tidligere har døjet med angst, har en større sensitivitet og opmærksomhed på kropsfornemmelser. Det betyder, at blot at en smule angst eller nervøsitet dukker op, så forstærkes angsten af frygten for nye anfald!

Jeg tænker, at du sikkert er så nervøs for kirken, fordi du ønsker, at det bliver helt perfekt! Og at dette i virkeligheden kommer til at forstærke situationen, – og lige nu tager det fokus fra alt andet i nuet. Og ja så bliver det svært at mærke glæde; for du er faktisk med frygten røget ud i fremtiden!

10 gode råd om bryllup og angst

1. Det er vigtigt, at du husker på, at du er nervøs af helt naturlige årsager, som alle i din situation ville være.

2. Vær opmærksom på, at det er angsten for at blive angst, som tager din opmærksomhed. Den hiver dig væk fra nuet. (Og væk fra glæden)

3. Det er en god ide at øve dig i at være i tillid. Du kunne f.eks. sige dette til dig selv flere gange dagligt: “Jeg er i tillid – og jeg har tillid til, at jeg kan tackle situationen, når jeg står i det.”

4. Brug dagene op til brylluppet i at øve dig i at tage gode, dybe og rolige vejrtrækninger, der går ned i den nederste del af dine lunger. Du kan se det ved, at din mave hæver sig, når du ånder ind og sænker sig, når du ånder ud.
Du kan f.eks. prøve at trække vejret på denne måde:
Ånd ind, imens du tæller langsomt til fire.
Hold vejret, imens du tæller langsomt til fire
Ånd ud på fire.
Øv dig i denne vejrtrækningsøvelse i 5-8 runder af gangen, giv efterfølgende slip på den, og lad din vejrtrækning falde på plads. Gentag ved behov!

5. De kommende dage, når du opdager, at din opmærksomhed opholder sig ude i fremtiden, kan du med fordel sige til dig selv “Hov, nu hoppede jeg i fremtiden, jeg hopper lige tilbage til nuet.” Sig det til dig selv og tag 6-8 af de gode åndedrag, jeg beskrev ovenover, og lad åndedrættet falde på plads i dets eget tempo.

6. På din bryllupsdag er det vigtigt, at du husker, at det er helt ok, at mærke nervøsitet og angst! Det kan føles ubehageligt, men det er ikke farligt!

7. Tillad, alt det, der er i dig – også din angst – at være til stede! (Undertrykkelse af at ville mærke angst, forstærker den blot).

8. Husk, at det er muligt at gennemføre og gøre det, du skal, selvom du oplever angst!

9. Træk vejret igennem oplevelsen, men flyt din fokus til det, der er vigtigt og værdifuldt! Oplevelsen omkring dig! Din mand, dine børn, dine kære, musikken i kirken! Brug dine sanser. Oplev!

10. Vid, at alt er som det skal være!

 

Jeg håber, du får en dejlig dag!
Kærligst Heidi.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *