Bevidsthed om automatiske tanker

Bevidsthed om automatiske tanker er en værdifuld gave i livet!

Lever du dit liv på automatpilot?

Lever du et liv, hvor du egentlig ikke er opmærksom og bevidst på det liv, du er igang med at skabe?

I så fald, så er det meget naturligt, hvis du gør det. For bevidsthed og opmærksomhed på vores liv, på vores tanker, følelser og adfærd er ikke nødvendigvis det, der står øverst på dagsordenen i en hverdag med arbejde, skole, partner, børn, familie, fritidsinteresser, selvrealisering, rejser og kurser!

Hvilken slags bevidsthed og opmærksomhed?

Jeg oplever, at vi lever i et samfund, hvor der er meget lidt fokus på bevidsthed og opmærksomhed. Du ved helt sikkert godt, hvad det vil sige at være opmærksom. Om ikke andet, så er jeg helt sikker på, at du husker de fra skoletiden, hvor man fik at vide, at man skulle være opmærksom på det, der foregik i timerne. Husker du det? Vi skal også være opmærksomme, når vi går i trafikken! Vi er opmærksomme på vores børn, når de er i nærheden af vand, af en varm gril og andet, der kan være faretruende! Vi er super gode til at være opmærksomme på særlige tidspunkter … i særdeleshed også på andre!

Men i dag … taler jeg om en helt særlig opmærksomhed!

Opmærksomheden på os selv?

Er du opmærksom på dine tanker? Har du opmærksomhed på automatiske tanker? Er du opmærksom på dine følelser? Har du opmærksomhed på, hvordan du fungerer som menneske?

Har du opmærksomhed på, hvordan forholdet imellem dine tanker, følelser og adfærd påvirker dit liv?

Sikkert ikke … For den slags opmærksomhed er du måske ikke helt blevet trænet i? … Endnu …

Konsekvensen af manglende bevidsthed om automatiske tanker.

Når du ikke er bevidst om, hvad der sker i dig; når du ikke er bevidst om dine tanker, så styrer dine tanker meget nemt dit liv! Faktisk er det sådan, at vi har et sind og en krop, der er styret af at komme udenom ubehag. Så når vi har for mange tanker om noget, der vækker ubehag for os – så kan vi meget let, hvis ikke vi fanger disse tanker, få en adfærd, der blot bliver styret af at undgå!

Med manglende bevidsthed og opmærksomhed, kan du komme til at undlade at reagere på det, der virkelig betyder noget for dig! Eller du kan komme til at gøre for meget!

Tanker har det med at synes virkelige, når man ikke har bevidsthed – når man ikke er opmærksom!

“Åh ha oh ha … Hvor har mit eget liv været styret;

Hele min barndom! Hele mit ungdoms-liv! Langt op i mit voksen liv. Af mine tanker. Tanker, der styrede mig, havde baggrund i et mindset, der handlede om, at jeg hele tiden kæmpede for at være god nok. Kæmpede for at folk kunne lide mig! Kæmpede for at have en plads i andres hjerter. Kæmpede for at få en plads. Kæmpede for at være værdsat.

Jeg kæmpede … I dag ved jeg noget vigtigt, jeg ikke forstod som barn. Det ønsker jeg at give videre til dig i dag!”

Bliv opmærksom – bliv bevidst om dine automatiske tanker; og du vil opdage, at dit liv spirer på ny!

Jeg har forstået noget enormt vigtigt om livet.

Jeg havde som barn tanker om, at jeg ikke var god nok – Jeg havde tanker om, om andre ikke kunne lide mig. Jeg havde tanker om, at jeg skulle gøre tingene “rigtigt” for at folk kunne lide mig” 

Jeg havde tanker …

Men i virkeligheden …

Jeg var aldrig “ikke god nok”, men jeg havde tanker om ikke at være det!

Heri ligger en verden til forskel.

Fordi jeg ikke havde lært den vigtige livs-filosofi “Tanker er bare tanker” – så blev mine tanker til virkelighed. Jeg skabte mit eget liv! Jeg gjorde det til virkelighed. Dette betød, at jeg i langt op i mit voksen-liv indpassede mig! Gjorde, hvad jeg troede, andre forventede af mig!

Sådan er det for rigtig mange mennesker! Og fordi du stadig læser med, er der en stor sandsynlighed for, at du genkender dig selv? Er det ikke rigtigt? For jeg taler nemlig lige nu om en adfærd, der er helt normal. En automatiseret ubevidst adfærd styret af automatiske tanker.

Styrer dine tanker også dig? Har de gjort det, siden du var barn?

Er dine tanker med til at forme alt det, du gør i dag? Alt det, du undlader at gøre? Fordi du endnu ikke helt har forstået budskabet: “Tanker er bare tanker”. Du ved det med hovedet, men din adfærd følger ikke med?

Så skal du vide, at du har muligheden for selv som voksen at nå at ændre på dit livssyn. På dit eget billede af dig selv! Du har chancen for nu at tage styring på dit liv! På din adfærd! På alt det, du vælger at gøre!

Du har muligheden for at lære at blive opmærksom. Du har muligheden for at blive bevidst!

 

Øvelse i at skabe bevidsthed og opmærksomhed på automatiske tanker!

Sæt dig uforstyrret et sted. Luk øjnene og fokuser på at opleve og mærke dit åndedræt. Hver gang du opdager, at din opmærksomhed er fløjet mod dine tanker, så er du bevidst og opmærksomhed. Efter opdagelsen flytter du din opmærksomhed tilbage til åndedrættet. Opmærksomhed på åndedrættet. Iagttager du en tanker, vender du din opmærksomhed venligt og blidt tilbage igen! Dette gentager du … Igen og igen.

Begynd med at sætte 5 min. af om dagen til denne øvelse. Efter noget tid sætter du det op til 10 min. Dette er en glimrende øvelse i blot at opdage tanker som tanker! Tanker, du ikke behøver at reagere på!

 

Powerflow-video om “Automatiske tanker”.

 

Ønsker du at blive bevidst om, hvordan du kan bryde dine mønstre?

Er du blevet nysgerrig på, hvordan du kan opøve din opmærksomhed og bevidsthed på dit liv, så har du muligheden for at blive mere bevidst på dit liv – og dermed leve dit liv i langt højere grad ud fra dig selv og din kerne fremfor automatiseret adfærd.

Du kan læse mere om Powerflow Online Mindfulness ved at klikke på billedet herunder:

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *